Friday, June 22, 2007

House wife..

selepas menamat kan pekerjaan aku.. der jge la aku cari keja dah dpt pun tapi aper kan daya laki aku tak kasi keja plak.. duk le melepak kat umah tuh hah..
kena la jadi suri rumah sepenuh masa.. kalau time rehat tu memang la best tapi kalau time wat keja tak henti2 memang letih.. memula tu memang syok sgt..
tapi bila dah berminggu2 dah mula la rimas.. kita dah biasa keja tetiba cuti lama sgt tak wat aper2.. jadi sengal satu badan..

biasa la, bgn pagi siapkan laki nak g keja.. dia dah g keja sambung tido jap heeheh..
kul 8 bgn balik wat keja kemas2 siap kan sarapan dia nak balik mkn plak.. huhuhuh
dah tu dia terbongkang tido dlm kul 10 pagi.. aku pun aper lagi.. mula mengemas umah dari depan sampai kebelakang dapur.. sapu, cuci pinggan, basuh kain, siapkan barang2 nak masak plak.. itu la keja aku hehari..

masalah nyer umah tu tak penah nak bersih.. org2 yang ader tu smua tak nak bekerja samer bersihkan umah.. maknernyer bila org dah tlg kemas tu korang pandai2 la jaga kebersihan..
pasgi aku kemas tgh hari dah cam tong sampah pecah.. itu yang aku geram..
aku pun aper lagi.. keja aku dah selesai aku lepak dlm bilik jer la tgk muka laki aku tgh tido..

kul 4 ptg dah kena gerak kan dia nak mkn tgh hari nak mandi pastu g punch card plak.. then tgu dia balik .. lepak2 minum petang jap.. then kalau tak kuar ... mkn mlm kat umah jer la..
mlm sblm tido aku kena wat air panas lagi.. heheh

itu la keja rutin aku sehari2 sebagai suri rumah.. letih jge la.. tapi memandang kan duduk ngan mak mertua rasa tak best plak.. tapi kalau duduk umah sendiri aku jadi suri umah sepenuh masa pun tak per.. kita puas hati ngan aper yang kita buat sendiri.. duduk menumpang biasa la.. itu tak kena ini tak kena.. mana tak nyer adik beradik dia ramai.. jadi terpaksa la aku ikut jer..
reminder untuk wanita2.. kalau duduk menumpang harap2 bekerja la.. jgn duduk umah.. bukan nak menghasut atau aper.. tapi kenyataan org tak ske kita bersenang lenang kat umah tuh.. jadi the moral is kalau duduk umah sendiri nak jadi house wife silakan lah.. tak der saper nak larang kan..

2 comments:

Fozalin said...

eleh kan sonok jd housewife nih.... btw leh tambah berat bdn ko sket

nadja said...

sonok haper nyer.. letih aku... btw tak naik2 pun badan aku nih.. samer jge..