Wednesday, April 07, 2010

Penjaga yang tak berbayar..

Sejak memula aku pindah ke rumah baru nih ader la dah dekat sebulan, umah aku nih dah siap sekali dengan penjaga pintu pagar depan umah aku nih.. mana tak nyer celik jer mata dia pun start la mundar mandir kat depan pintu umah aku nih.. sampai la aku buka pintu baru dia duk senyap sket melepak kat tepi tuh..

Aku terlupa satu benda.. orang-orang yang berkata-kata tak baik amik gambo kucing btui kan.. tapi aku terlupa dah terambik.. jadi aku post jer la tak leh nak patah balik dah.. jangan la jadi aper-aper kat penjaga umah aku nih..



Bukan aper kesian aku nengok penjaga aku neh.. memandangkan dia slalu sampai the wrong time (sebelum aku beli makan dan selesai bersantap..) baru la dia nak bertenggek kat depan tuh.. cam muka seposen dia buat.. kengkadang tuh ader la makan.. al-maklumlah hujung minggu nih baru nak berangkat ke penang dan bawa balik segala kelengkapan dapur.. hehehe (import dari umah lama arwah mak aku jer.. tak yah beli banyak-banyak, membazir jer kan) saving sket..


Biar pun aku tak berapa peduli kat dia, tapi dia tetap akan menjadi jaga setiap pagi.. aper aku nak buat.. time aku sapu, berkemas dan mop umah aku buka la pintu nih luas-luas.. tak la dia bosan duk depan tuh.. lepas dah siap smua aku tutup balik.. sebenarnya dekat umah aku nih ader pasar yang kebanyakkan nyer orang chinese.. jadi ader salaj seorang peniaga kat situ akan setiap hari datang wat check-up dan bagi kucing-kucing liar kat sekitar kawasan tuh makan.. murah rezeki dia kan..
Untuk en.jaga semoga teruskan usaha gigih anda menjadi jaga depan umah aku neh.. next week dah leh start la kasi makan..(harap-harap tak malas la aku nak masak hehari.. heheh) asyik bungkus jer tak leh tahan wei..

2 comments:

Elyn said...

haha umah aku jaga ramai. ko nak satu?? free 5 aku bagi muahahah

nadja said...

sekor nih pun tak terlayan hehehe.. kalau ikutkan hati nak.. tapi semenjak dah ader anak nih cam malas nak jaga takut bulu lekat kat baju pastu kita slalu dukung anak.. kang ngan aku aku semput.. :D