Thursday, August 19, 2010

Saya perlukan Info untuk BF

Maaf ya sebab dah lama saya tak dapat online.. biasa la dalam pantang dan masih lagi buzy dengan kerja rumah dan anak-anak..

Skang nih saya btul-btul perlukan info dari blogger.. saya BF anak saya.. tetapi memandangkan setiap kali saya BF, anak saya tuh akan kencing berdarah.. jadi saya memberhentikan sekejap BF dan menyusu botol.. kencing dia pun menjadi sempurna..

Masalahnya sekarang, setelah memberhentikan BF untuk beberapa hari.. keadaan aku btul-btul membimbangkan.. tempat penyusuan semakin membengkak.. adoi .. terasa keperitan dan kepedihan.. skang nih aku cuma mampu tuam jer.. aku try breast pump pun tak jalan juga..

Bak kata mak mertua aku semakin lama membengkak nanti terus kena operate.. ya allah itu yang aku tak nak.. kesian anak-anak yang nanti akan kena tinggal tak terurus.. mungkin sesapa ada idea dan petua dari orang-orang lama..

P/s: mintak tolong sangat.. aku dah menahan kesakitan lebih dari seminggu..

11 comments:

senioritasara said...

operate?biar betul nadja......kenapa ye jd berdarah?u dah tanya dr?risau jugak tu kan.is it something u ate?

Elyn said...

uiks pum la weiii buang susu kasi kuar!! kang lai teruk bengkak.....

arin said...

salam,
apa kata sebab kencing baby berdarah bawak jumpa paeds and kalau berkesempatan,sila berjumpa pakar laktasi di hospital berdekatan . ( regardless sedang berpantang atau tidak, pergi la jumpa doktor ) .Insya allah mereka boleh guide you mengenai kes ni.

Bab breast bengkak, kalau ada pump, pump keluar susu and simpan . kalau takde pumping gadget, guna tangan. at first memang susah. but , insya allah.
Click link ni untuk memerah susu menggunakan tangan ( http://semuanya-tentang-anak.blogspot.com/2010/07/memerah-susu-menggunakan-tangan.html ) .

Sebab lagi lama ianya membengkak, breast akan tersumbat dan nanti ini akan memberi masalah untuk pengeluaran susu.

Anything buzz je saya di blog saya atau blog ni http://semuanya-tentang-anak.blogspot.com .

Take care!

Imaan09 said...

salam kenal..

first of all kena pastikan Betul ke baby kencing berdarah sbb BF?
susu y bengkak tu, apa2 pun kena kuarkan, baru xbengkak..smda pumping atau guna tangan/sikat ke bawah..sian awak..apa2pun Good Luck.. tahniah sbb pilih susu terbaik, iaitu susu ibu..

nadja said...

terima kaseh kengkawan smua.. memang smua suruh sayer gunakan pump.. tapi masalahnya dah bengkak sampai tak kluar pun bila di pump.. tapi sayer masih mencuba.. insya allah..

nadja said...

skang bby tak kencing berdarah lagi sbb that day sayer susu botolkan dia sekejap.. jadi punca nya dah tentu dari sayer.. sbb masa BF tuh terasa sakit dan pedih..

Elyn said...

wei apa2 pun pi sepital bwk anak. ko pun check.... pergi jgn tangguh2!!

Wawa said...

salam.

kalau dah bengkak sangat mmg pump tak keluar.

apa kata cuba buat cold compress dulu, tuam breast guna ais. itu kegunaannya sebagai pain killer. dia akan kurangkan sakit.

lepas dah buat cold compress, dan agak2 tak berapa rasa sakit lagi, baru buat hot compress (tuam air panas).

itu utk melancarkan susu. sambil2 tu urutlah breast tu bagi susu keluar.

then pump macam biasa.

susu tu kena dikeluarkan kalau tak memang engorge la nanti. dan banyak lagi episode yang akhirnya akak menyebabkan nadja tak jadi nak menyusukan.

anyway, apa kena ya dengan kencing berdarah baby bila menyusu badan?

i think that is something that you have to get doctor's consultation. takut sebenarnya ia bukan berpunca dari breastmilk, tapi something else.

after all, susu ibu susu yang paling soft utk baby baru lahir.

kalau ada apa=apa, saya author bersama semuanya-tentang-anak bersama arin.

saya juga kaunselor laktasi, dan juga peer counselor.

cubalah suggestions saya, harap2 berjaya bantu nadja.

assalamualaikum

strawberi said...

lahai..ciannya..patut masa hari stop bf kan tuh...dh kena pump..takpun picit guna tgn je..sbb maybe pump tu kuat sgt..urut2 sket..then picit slowly..tp better jupe doktor
biasanya susu ibu la plg baik..baby takkan ade alah..

jupe doktor eh..smoga sume ok nnt..take care

Sricahaya said...

alaa..siannya bby..takan sbb susu badan bby kencing berdarah..bawak la check doktor..tkt benda lain lak.. :)

nadja said...

ya allah terima kaseh sangat pada kengkawan yg bagi idea dan pendapat... skang dh tak der jalan tinggal nak operate jer...